jueves, 1 de mayo de 2014

Comenzar de cero… Barcelona Ruta 0-564

¡Ocurrió!

A todos nos parecía imposible que pudiera suceder... ¡pero ocurrió!

Esa nave invencible, ese buque insignia, ese lujoso barco indestructible… ¡Se quebró en mil pedazos!

Se quebró súbitamente, sin previo aviso… Se quebró por donde nadie podía preverlo ni protegerlo: ¡desde su propio interior!

Se quebró esa noche de Navidad: mientras las luces rutilaban, cálidamente… mientras la orquesta sonaba, alegremente... hasta el fin...

¡De repente!

Una negra y gélida agua empezó a colarse por doquier: ahogando mis encandilados sueños, amarando mi mar de lágrimas, apagando mi faro vital.

El agua entraba ya a borbotones… sin freno ni achique… ¡sin compasión! El agua lo inundaba todo, inundaba hasta los inquebrantables cimientos de mi quebrado corazón.

Bregué con todas mis fuerzas, intentando en vano enderezar el rumbo... busqué desesperadamente un fondeadero, una ensenada donde poder atracarlo... pero el naufragio iba tomando forma, como la peor de mis pesadillas...

¡Os lo juro!, mi vida hubiese dado por salvar a ese bello navío... pero la brecha era demasiado grande para un solo marinero…

¡Derrotado!, caí rendido en la cubierta... ¡Impotente!, me abracé a su mástil... ¡Horrorizado!, vi como se iba hundiendo mi bello navío... hasta al fondo de los avernos… y, junto a él, también me iba hundiendo yo...

¡Infinito dolor! Frío, frío… y aún más frío... Y al final:

Silencio...

No se cuanto tiempo transcurrió. Mis restos fueron arrastrados a la deriva, hasta las playas de mi ciudad natal, y allí quedaron inertes en la orilla.

¡Desperté!

Malherido recogí, con dignidad, los despojos de mi alma anegada. Ya nada quedaba de esa preciosa embarcación… estaba solo, sobre la arena.

Mi mirada se perdió en el horizonte, ahora en calma... a pesar de todo...

¡Estaba vivo!

Mirando hacia el horizonte, desde la orilla de la platja de la Barceloneta

Con gran pena le di la espalda al mar y contemplé Barcelona desde la orilla.

Allí, como telón de fondo de mí mirada, vislumbré la Serra de Collserola… allí, altiva, estaba su cima: ¡el Tibidabo!

Quedé absorto mirándola, con mis pies aun en la orilla. Entre mis silencios, me pareció oír gralles y tabals en la cumbre… me pareció atisbar a un aguerrido grupo de castellers que querían tocar el cielo... querían subir, todavía más alto que la propia montaña...
  
Colla Castellera Jove de Barcelona en el Tibidabo, bajo la "Avioneta" (13/04/2014)

Su fuerza, su ilusión, su coraje… ¡me cautivó! ¡Tenía que ir con ellos!

A pesar de mis profundas heridas, tenía que empezar a caminar hacia arriba… tenía que llegar, de nuevo, a la cima.

Era consciente que sería un largo camino… que sería una inacabable cuesta... Era consciente de lo duro que es siempre...

¡Comenzar de cero!


Ruta 0-564 de Barcelona

La presente ruta se realizó el 16 de abril de 2014. Me acompañó Robert Guinovart: mi buen amigo, compañero de andanzas y habitual de la sección “Excursiones” de Las Piedras de la Ágora.

La cima topográfica del Tibidabo son 512 metros, pero existen construcciones humanas que sobrepasan esta cota.

Esta excursión sube hasta la parte “visitable” más alta de la ciudad de Barcelona (a 564,63 m): el mirador, construido bajo la imagen del Sagrado Corazón, del Templo Expiatorio del Tibidabo.

Vista del Sagrado Corazón del Tibidabo desde su mirador a 564,63 metros

Nota.- La Torre de Collserola es el edificio más alto, sobre el nivel del mar, de la ciudad de Barcelona; pero la zona de visitas de esta gran torre de telecomunicaciones, está 4 metros por debajo del mirador del Santo Cristo del Tibidabo (dato facilitado por el ascensorista de la basílica).

Así pues, esta ruta, va desde la cota más baja de la ciudad (la orilla de la playa de la Barceloneta) hasta el punto más elevado donde pueden llegar nuestros pies (el pequeño balcón del Sagrado Corazón). Transcurre siguiendo una trayectoria bastante recta, por algunos de los lugares más emblemáticos de Barcelona.

Este escrito lo quiero dedicar a todos mis compañeros de la Colla Castellera Jove de Barcelona. Gran grupo humano que, desde el primer instante, me acogieron y me dieron afecto e hicieron más llevadera la navegación, en estos momentos de marejada...

Los textos, mapas y fotos que aparecen son propiedad de “Las Piedras de la Ágora”. Las dos imágenes de “castellers”, han sido cedidas por Claudi Dómper (fotógrafo de de la colla). Poneros en contacto si necesitáis compartir alguna de esta información.

Ruta 0-564 de Barcelona
Plano general de la excursión (clickad encima para ampliarlo)

  • Tipo de ruta: Travesía
  • Tiempo: 3 horas
  • Distancia: 11 kilómetros
  • Desnivel: +564,63 metros (30 metros se hacen con ascensor).

Perfil topográfico de la ruta
Altura (en metros) - Distancia (150 puntos de control, para 11 km)

  • Dificultad: Baja-media. La mayor parte de la excursión es un paseo urbano (donde encontraremos paradas de transporte público constantemente, por lo que se puede abandonar la travesía en cualquier momento o hacerla por etapas). El último tramo es senderista pero bien marcado.
  • Agua: Tenemos fuentes, bares, tiendas de alimentación en todo el recorrido.
  • Equipamiento: Hay que ir bien calzado y con ropa cómoda. Es recomendable disponer de un mapa o guía de calles de Barcelona.
  • Aproximación: Para llegar a la platja de la Barceloneta, podemos hacerlo con la Línea 4 del Metro, bajando a la parada de la “Barceloneta”. Tomamos todo el Passeig de Joan de Borbó que nos llevará a la playa, cerca del Edifici Vela.

Cronología, altimetría y descripción del itinerario:

0 min. (0 m) Orilla de la platja de la Barceloneta

Comenzamos desde la misma orilla de la platja de la Barceloneta (dejemos que el agua roce nuestros pies), ¡estamos a cota cero!

Sal y arena en mis zapatos: en la orilla de la playa de la Barceloneta

Ante nosotros, el mar Mediterráneo… nos giramos y contemplamos el barrio marinero de la Barceloneta, comenzamos a caminar sobre la arena, travesando transversalmente toda la playa.

Llegaremos a la plaça del Mar. Si miramos al frente (un poco hacia la derecha) veremos el Port Vell de Barcelona, vamos hacia él.

De camino al puerto pasaremos por la plaça de Miquel Tarradell donde ya avistaremos el Tibidabo, alejadísimo tras la gran ciudad… ¡hacia allí nos dirigimos!


En Robert a la plaça de Miquel Tarradell, detrás el Port Vell y, al fondo, ¡el Tibidabo!

Seguimos paralelos por el Moll de la Barceloneta hasta llegar al Palau de Mar, donde encontramos el Museu d’Història de Catalunya.

Bordeamos por la derecha este bello edificio de obra vista y continuamos siempre en línea recta hacia Pla del Palau, pasando por el lado de la Facultat de Nàutica y cruzando el passeig d’Isabel II.

Arribaremos al Barri Gòtic de Barcelona. Allí tomaremos el carrer dels Canvis Vells hasta el cruce con el carrer de l’Anisadeta, donde ya podremos admirar la impresionante iglesia gòtica de Santa Maria del Mar.

Fachada principal de Santa Maria del Mar desde el carrer de l’Anisadeta

Desde la plaça de Santa Maria, frente la misma iglesia, tomamos el carrer de l’Argenteria hasta la Via Laietana.

30 min. (13 m) Plaça Sant Jaume

Cruzamos Via Laietana y continuamos por el carrer de Jaume I hasta la plaça de Sant Jaume donde se encuentran los edificios de la Generalitat de Catalunya y del Ajuntament de Barcelona.

En Robert posando frente la fachada de la Generalitat de Catalunya

Desde la plaza Sant Jaume seguimos por el carrer del Bisbe (a la derecha de la Generalitat) veremos que la calle sube ligeramente: estamos ascendiendo al Mont Tàber (un horst miocénico de la llanura cuaternaria de Barcelona). En la cima de esta pequeña elevación (de 16,9 metros) se asienta la Catedral de Barcelona. En nuestro recorrido (en el punto más alto del carrer del Bisbe) tenemos la entrada de Santa Eulàlia al claustro de la catedral.

Hecha una respetuosa parada frente la imagen de la copatrona de Barcelona, (representada en la mandorla o tímpano de la entrada) seguimos ahora bajando por el carrer del Bisbe hasta la plaça Nova.

Seguimos recto, por el carrer dels Arcs, no sin antes girar nuestra mirada hacia la derecha para contemplar la fachada principal de la Catedral de Barcelona. El carrer dels Arcs hace una L y desemboca al Portal de l’Àngel que seguimos hacia nuestra derecha.

45 min. (19 m) Plaça de Catalunya

Nuestros pasos por este bullicioso paseo comercial nos llevarán hasta la Plaça de Catalunya (en el centro de la ciudad). La travesamos diagonalmente, pasando por su centro, donde hay trazada una enorme Rosa de los Vientos.

En el mismo centro de la Plaça de Catalunya, rodeado de sus sociales palomas

Cruzada esta importantísima plaza, llegaremos a la Rambla de Catalunya. Recorreremos este plácido paseo, de punta a punta, travesando todo el Eixample de Barcelona, desde Ciutat Vella fins la Vila de Gràcia.

Paseo central de la Rambla de Catalunya (con el Tibidabo al fondo)

1 hora 10 min. (45 m) Cruce Rambla de Catalunya - Diagonal

Finalmente, la Rambla de Catalunya nos llevará a la avinguda Diagonal. La cruzamos y la bajamos unos metros hacia la derecha, hasta el cruce con el carrer de la Riera de Sant Miquel. Subimos por esta calle hasta llegar al carrer de Sant Gabriel.

Reposando junto a una fuente municipal en la Riera de Sant Miquel (Vila de Gràcia)

La calle de Sant Gabriel (pasado el Mercat de la Llibertat) pasa a llamarse carrer de Benet Mercader… Continuamos por él hasta la Rambla de Prat, donde giraremos a la izquierda, hasta la avinguda del Princep d’Asturies: allí encontramos un bonito ejemplar de algarrobo (Ceratonia siliqua), en el mismo chaflán, al lado de los “Cines Bosque”.

A la sombra de un algarrobo, entre el barri de Gràcia y el de Sant Gervasi

1 hora 25 min. (65 m) Cruce Rambla de Prat – Príncep d’Astúries

Travesamos la avinguda del Príncep d’Astúries y la bajamos unos metros hasta encontrarnos con el carrer de Saragossa. Subimos toda esta larga calle hasta el final... estamos ya en el barri de Sant Gervasi.

La calle Zaragoza nos llevará a la Ronda General Mitre, la cruzamos, y seguimos por ella hacia la izquierda (pasando por els Jardins de Josep Amat) hasta la confluencia con el carrer de Balmes.

Cruce de la Ronda General Mitre con el carrer de Balmes

1 hora 35 min. (95 m) Cruce Ronda General Mitre - Balmes

En la calle Balmes, comenzamos a subir (por su acera izquierda) hasta llegar a la plaça de John F. Kennedy, donde podremos ver el mítico Tranvia Blau. Cruzamos el passeig de Sant Gervasi y caminamos por él unos metros hacia la izquierda, pasando por delante de la entrada dels Jardins de la Tamarita.

Fuente a la entrada dels Jardins de la Tamarita, en el passeig de Sant Gervasi

Proseguimos unos metros más por el paseo de Sant Gervasi hasta llegar al carrer del Cister. Lo tomamos caminándolo hasta el final (a media subida veremos que la calle hace un quiebro). Llegaremos a una explanada con el Museu de la Ciència a nuestra derecha.

1 hora 50 min. (180 m) Museu de la Ciència (fachada noroeste)

Contemplando la fachada noroeste del Museu de la Ciència  (Cosmocaixa)

En este punto abandonamos definitivamente nuestro paseo urbano y comienza la excursión montañera propiamente dicha, hasta la cima de la Serra de Collserola.

A continuación tenemos una ortofoto con el detalle de la ascensión senderista y los puntos de mayor interés de la subida:

Detalle del tramo senderista (clickad encima para ampliarlo)

Pues bien, nos giramos (dejando el Museo de la Ciencia a nuestras espaldas) y nos fijamos con la explanada que tenemos ante nosotros (donde suelen aparcar autocares). Veremos que al fondo hacia la derecha, hay unas escaleras de madera que suben el terraplén de césped… vamos, las superamos y llegaremos al carrer de Manuel Ramón.

Tomamos esta calle hacia la izquierda y (a unos ciento cincuenta metros) veremos, a nuestra derecha, un sendero muy marcado que sube la vertiente… Lo cogemos y rápidamente llegaremos a una antigua cantera, convertida en un circuito de enduro de dudosa legalidad. A la izquierda de la cantera vemos como el sendero comienza a enfilarse haciendo zig-zag: hacia allí hemos de ir… no nos perdamos por las trialeras más marcadas.

Vamos subiendo haciendo cómodas lazadas, rodeados de campos de cultivo abandonados, con testigos vivientes como: almendros (Prunus dulcis), olivos (Olea europaea), algarrobos (Ceratonia siliqua), higueras (Ficus caricia), chumberas (Opuntia ficus-indica), etc.

Subiendo los primeros metros de sendero, entre almendros descuidados y maleza

Si nos fijamos con la geología de este primer tramo senderista, tenemos también aspectos muy interesantes a destacar:

  • Estamos cruzando un batolito granítico: observaremos muchos afloramientos de sauló o granito alterado.
  • Podremos “tocar” algún contacto de esta antigua cámara magmática granítica con la roca encajante original (esquistos paleozoicos, básicamente) dándonos el típico moteado de recristalización por metamorfismo de contacto.
  • También veremos buenos afloramientos de esquistos y pizarras, con la presencia de intercalaciones de vetas de cuarzo lechoso.

Estudiando el plegamiento de las vetas de cuarzo en los esquistos paleozoicos

2 horas 20 min. (275 m) Carretera de les Aigües

Continuamos nuestro serpenteante camino hasta llegar a la Carretera de les Aigües. La cruzamos y continuamos por sendero que sigue por el otro lado de la pista.

A partir de ahora la vegetación cambia: dejamos los antiguos campos de cultivo y comenzamos a transitar por un bosque de pino blanco (Pinus halepensis).

Barcelona entre los pinos… Robert descansando cerca de la Carretera de les Aigües

Caminando sin pérdida, por este andurrial, pronto llegaremos a otra pista forestal: se trata del Camí de Barcelona a Vallvidrera.

La tomamos hacia la izquierda, dejando atrás el cruce con el camí a Can Borni. Enseguida veremos, a la derecha, justo en una curva cerrada, como sale un empinado sendero al Observatori Fabra (esta señalado)… lo cogemos y comenzamos la fuerte subida.

Sendero al Observatori Fabra, entre espesa vegetación

2 horas 40 min. (420 m) Camí a l’Observatori Fabra

Un rato más tarde, llegaremos a una carretera asfaltada: es el camí a l’Observatori Fabra… lo cruzamos y seguimos por la sendera que vemos al otro lado.

Tomando la sendera, una vez cruzado el camino asfaltado al Observatori Fabra

No tardaremos en llegar a otra carretera asfaltada al lado de un puente: es la carretera a Vallvidrera, la BV-1418, en su cruce con la vía del funicular del Tibidabo. También la travesamos y, justo al otro lado, tomamos otro ascendente sendero.

Robert, una vez cruzada la BV-1418 (a la derecha: el puente del funicular)

Este sendero nos trasladará a un tercer camino asfaltado: es el acceso a una de las entradas secundarias del Parc d’Atraccions del Tibidabo… nosotros lo tomamos hacia la izquierda, llegando pronto al parking del parque de atracciones. Una vez allí, giramos a la derecha, tomando el camí de Vallvidrera al Tibidabo (por su acera).

Parc d’Atraccions del Tibidabo desde el camí de Vallvidrera al Tibidabo

2 horas 55 min. (501 m) Plaça del Tibidabo

Ya sin pérdida, vamos subiendo por este camino asfaltado (¡ojo con los coches!) y, en pocos minutos, llegaremos a la plaça del Tibidabo: donde se encuentra la entrada principal al parque de atracciones y donde se asienta el neogótico Templo Expiatorio del Tibidabo.

Templo Expiatorio del Tibidabo, construido en la cima de la Serra de Collserola

Subimos la escalinata principal y entramos por la puerta inferior de esta iglesia modernista. Dentro la basílica, avanzamos en silencio y respeto por la izquierda, hasta la sala del ascensor. El ticket vale 2 euros por persona (año 2014) y nos elevará unos 30 metros hasta una amplia terraza ubicada sobre el rosetón central del templo.

¡Todavía no hemos llegado a la cúspide!, para subir al pequeño mirador situado a la base del “Cristo Redentor” de Barcelona, tendremos que ascender por 140 escalones en diferentes tramos de escalinatas.

3 horas (564,63 m) Mirador del Sagrat Cor del Tibidabo

¡Al final llegaremos!, ¡al final estaremos al punto más elevado de la ciudad de Barcelona!, ¡estaremos a 564,63 metros de altitud sobre el nivel del mar! ¡Lo habremos conseguido!

¡A disfrutar de las vistas!

Junto a Robert en el mirador, al fondo la Barceloneta y todo el trecho recorrido

Para regresar a la ciudad, podemos coger el Funicular del Tibidabo o los diferentes autobuses que hasta la cima suben.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Y yo… todavía con arena de la playa en los pies, busco con anhelo als castellers que avisté desde la Barceloneta.

¡Allí están!, en lo más alto de la ciudad... la ciudad que, con honor, llevan su nombre bordado. ¡Allí están!, con su valiente aixeneta levantando el brazo hasta el firmamento…

Tímidamente me acerco a ellos… Entre gestos de afecto y sinceras sonrisas me siento incondicionalmente acogido… Con orgullo me visto su camisa y me ajusto la faja: ya soy uno más... ¡ya soy de la Jove de Barcelona!

"Fuerza, equilibrio, sensatez y valentía", esta es la esencia que debe tener un buen casteller... esta es la esencia que debemos aplicarnos -¡siempre!- a nuestras vidas.

Todos juntos haremos pinya... todos juntos haremos alto, firme y seguro nuestro "castell"...

Hoy vuelvo a estar en la cumbre, feliz entre esta extensa marea grana de fraternidad y compañerismo.

Celebrando con júbilo (en el centro) el final de diada al Tibidabo (13/04/2014)
¡Hoy volveré al mar! A ese mar... antaño de dolor y tristeza. Hoy volveré al mar, pero no lo haré solo: volveré acompañado por este grupo de curtidos "piratas" de los cielos.

Hoy, como un grumete más... Hoy, con mi corazón ya en calma... subiré ufano a su hercúleo navío y cantaré dichoso su radiante himno...

Todos juntos... ¡Marineros!

"Mariners", himno de la Colla Castellera Jove de Barcelona (clickad encima para ampliarlo)
Espero que os haya gustado la excursión. Todo parecido con la realidad es pura coincidencia. ;-)

¡Gracias a todos!

36 comentarios:

  1. Molt maco l'article Humbert! I nosaltres ben contents de que formis part de la Colla Jove de Barcelona.
    Ets un crack!
    Guillem

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Guillem,
      Et vull agraïr, en primer lloc, que com a director de la Colla Castellera Jove de Barcelona hagis deixat un comentari en nom de tots.
      També et vull agraïr (a tu) que t'hagis fet seguidor del blog: m'ha fet molta il·lusió...
      A l'article ja ho deixo clar, però no em cansaré de agrair-vos tots els gestos que heu tingut amb mi sempre... des del primer moment: aquella tarda freda i fosca de gener, que entrava poc convençut "arrossegat" per la Mònica.
      Una abraçada ben cordial !

      Eliminar
  2. Simplement Genial Humbert!!! Benvingut a la Jove!!!!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Alfred,
      Moltes gràcies per haver-te llegit el post. Moltes gràcies per les teves paraules sinceres i per haver-te fet seguidor de les Pedres de l'Agora!
      Una abraçada!

      Eliminar
  3. Molt xulo Humbert!!! Una excursió preciosa. ..així m'agrada. ..ben amunt!!!!;)

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Dolors,
      Poques coses bones podem extreure d'un tràgic naufragi... però una de les millors que he guanyat es la teva fraterna amistat i gran confidència.
      Moltes gràcies per llegir, de forma privilegiada, les entrelínies d'aquest relat.
      Besets!

      Eliminar
  4. M'ha agradat, a banda de la part la ruta, la part literària. Enhorabona! No només dotes el contingut d'un toc realístic, sinó també fantasiós, que alhora pot ser real.

    Amb aquests detalls i entusiasme qui no s'animaria a fer aquest recorregut? Mercès per compartir-ho! Ens veiem!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Àlex,
      Vas ser el primer en interessar-te per aquesta ruta, molt abans de que l'escriguis.
      Celebro molt que t'hagi agradat i t'hagi sorprès la meva part més imaginativa...
      Moltes gràcies, també a tu, per fer-te seguidor del blog.
      Si vols fer el recorregut, compta amb mi!
      Una salutació!

      Eliminar
  5. Molt bonic Humbert. La Vida és una lluita i una superació constant. M'ha agradat molt la metàfora que fas de la pujada física (des de la platja de la Barceloneta fins al cim del Tibidabo) amb la superació Vital, aconseguint el teu objectiu que és ni més ni menys, per una banda sentir-te acollit en la magnífica Colla Jove de Barcelona i per l'altra trobar la serenor interior. No és fàcil aconseguir aquesta fita, però també penso que quan hom s'ho proposa hi ha molt camí guanyat, i la pujada al final no és tan dura. Espero et mantinguis ferm amb aquest esperit de superació i d'exigència amb el teu benestar. Gaudeix-ne i segueix sempre endavant. Una abraçada.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Jaume,
      És un gran honor que una persona entesa amb art com tu, em regali el seu temps llegint-se els meus escrits i em brindi tan afectuós i càlid comentari.
      Sí... tot i que el post es d'excursionisme, la ruta no deixà de ser tan sols un complement que serveix per vestir un sentiment que havia de sortir fora de mi... transmetre'l públicament m'ha servit per alliberar-me una mica del seva càrrega.
      Moltes gràcies i una forta abraçada!

      Eliminar
  6. M'ha encantat la metàfora i la ruta de ben segur que la segueixo algun dia :)
    Gràcies!!!

    Iru!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Iru,
      Moltes gràcies a tu per llegir-te aquesta llarga entrada i per deixar un comentari. No saps com els agraeixo...
      Celebro que t'hagi agradat la metàfora i espero acompanyar-te el dia que vulguis fer la Ruta 0-564.
      Una salutació!

      Eliminar
  7. Humbert, et felicito per l'escrit tan meravellós que has fet. He pensat deixar la lectura del blog per a un altre dia, però, malgrat que gairebé són les 12 h. de la nit, m'he deixat portar pel sentiment i no he pogut anar a descansar, sense veure què ens deies en les teves metàfores, amarades de sentiments. La descripció de l'itinerari, preciosa, amb ganes de fer-hi una sortida similar. Però, la primera part, la del "vaixell", té un valor incalculable, perquè és un relat litarari molt ben fet; però la veritat llegida entre línies i l'esforç i sacrifici que suposa el naufragi... Jo diria molta valentia, amb signes patents de perdó, de lluita... però, Humbert, pots estar content per les ajudes que has trobat i per la valentia que estàs demostrant. Aquest Humbert, ets tú. Déu t'ajuda i seguirà ajudant-te. No mai es deixa véncer en generositat.
    Molt d'ànim i una forta abraçada.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Apreciada Maria Joana,
      Li agraeixo moltíssim el seu comentari... Li agraeixo molt que cada mes es llegeixi els meus escrits i deixi, sempre!, la seva opinió.
      M'alegro que li hagi colpit el relat del vaixell... vostè sap, millor que ningú, cap on navegava la meva imaginació al redactar-lo.
      Vull agrair-li públicament que vostè hagi sigut i sigui una d'aquestes ajudes que Déu m'ha posat al camí, perquè mai defalleixi.
      Moltes gràcies per tot!
      Una forta abraçada!

      Eliminar
  8. Hola Humbert

    Acabo de llegir aquesta ruta i m'ha sorprès gratament, per dos motius.

    Primer per la introducció que hi fas, el fet d'arribar a la platja després d'un naufragi, sembla com una mena de catàrsi personal, on expulses tot allò que t'és nociu i un cop net de llasts, comences una mena de viatge, un ascens cap a munt, que al cap i a la fi és el que hem de fer, superar els sots que ens posa la vida. La veritat és que aquesta introducció m'ha semblat molt poètica.

    En segon lloc, m'ha agradat la ruta que has escollit. Del punt més baix fins arribar al més alt, passant per Ciutat Vella. El Barri Gòtic és màgic, passejar-hi a primera hora del matí, quan encara no hi ha turistes, és quan es pot gaudir de tot el seu encant.

    He descobert algun indret que m'havia passat per alt, com per exemple el garrofer magnífic davant dels cinemes Bosque. Hi he passat moltes vegades i no m'hi havia fixat mai.

    També m'ha agradat especialment que t'hagis aturat en els jardins de la Tamarita, és un lloc molt estimat per a mi. La Tamarita va estar a punt de desaparèixer sota les urpes immobiliàries de la constructora Nuñez y Navarro. Aquesta empresa volia esborrar-la del mapa per construïr-hi blocs i més blocs de pisos d'alt standing. Per sort el moviment veïnal i finalment l'ajuntament la van salvar. Entrar a la Tamarita és com retrocedir en el temps fins a principis del segle XX i veure com vivia l'alta burgesia barcelonina de l'època que tan bé van retratar Josep Maria de Sagarra a "Vida Privada" o Mercè Rodoreda a "Mirall Trencat". Per cert, sabies que durant la Guerra Civil va ser una txeca?.

    Pels voltants del carrer del Cister, encara sobreviuen torres modernistes molt interessants.

    La ruta de muntanya que segueixes després la desconec, però segur que deu ser molt interessant. Collserola té paisatges molt bonics.

    I finalment arribar al cim de la muntanya màgica i pujar fins el punt més elevat, on hi ha el Sant Crist, tenint Barcelona als teus peus, deu ser impressionant.

    En fi, segur que som molts els que esperem la teva pròxima ruta. Mentrestant rep una forta abraçada.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Magda,
      Es tot un honor que una periodista reconeguda com vostè i a qui tinc tan profunda admiració, s'hagi llegit en detall tota la meva modesta redacció i m'hagi regalat tan complert i afectuós comentari de text.
      Li agraeixo, com sempre, que engalani amb els seus amplis coneixements de la ciutat de Barcelona les mes rutes urbanes.
      Li agraeixo que, sense saber-ho, hagi sabut interpretar el dolor del naufragi i l'esperit de sortir endavant que he intentat transmetre.
      Gràcies per omplir de joia, amb la teva veu (a Catalunya Radio) els meus silencis d'alta mar.
      Una forta abraçada.

      Eliminar
  9. Molt bé! Humbert.
    Comparteixo el que diuen els teus amics, que bé ho estàs fent, quina gran virtud tens per sobreviure, vas ben equipat, tens un bon coneixement del terreny, pots cambiar el teu mitja de transport i trobar noves companyies de viatge, tot aixó que queda tant ben escrit en el teu bitàcora.
    Felicitats un cop més.
    Tota una gran lliçó de superació.
    Una abraçada

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Amic Jordi,
      Que té de dir a tu... ets una de les persones que més em coneix, que sap de primera mà com va succeir l'enfonsament, que segueix incondicionalment aquest blog...
      Tinc la sort de comptar amb bons companys de viatge com tu i el mitja de transport... que millor que una bona passejada plegats pels carrers de Barcelona mentre parlem d'art o ciència...
      Una forta abraçada i fins aviat!

      Eliminar
  10. Bon dia Humbert,

    Moltíssimes felicitats per aquest article de poesia, de muntanya, d'il·lusió, de superació, de geologia, de castellers... Moltes felicitats, de tot cor! Endavant!

    Espero veure't aviat i fer més marxes pel Massís del Port o per les muntanyes que prefereixis.

    Una forta abraçada!

    Àngel

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Àngel,
      Sí, ara fa poc més d'un any fèiem plegats el cim del Caro i publicàvem la ruta en aquest blog. Moltes coses han canviat... però tu i jo seguim aquí de peu i superant-nos.
      Compta amb les meves cames per fer una ruta plegats, pot ser podem anar a la Moleta d'Alfara.
      Gràcies per llegir-te l'escrit i deixar un sentit i càlid comentari.
      Una forta abraçada i fins aviat!

      Eliminar
  11. Conmovedor ...... todos hemos pasado por estos 'senderos' pero tu has pintado lo duro que es con magnifica sinceridad....

    Gracias

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Annet,
      Me ha hecho muchísima ilusión y es un honor para este blog que una reconocida artista como usted se haya leído el escrito, le hayan conmovido mis palabras y me haya dejado este bonito comentario.
      ¡Muchas gracias a usted!
      Un saludo.

      Eliminar
  12. Humberto Sanz García5 de mayo de 2014, 16:51

    Estimat fill, acabo de llegir el teu escrit i els comentaris que has suscitat i penso, què puc afegir?
    No vull recordar el moments obscurs i difícils que has viscut i en els que he estat al teu costat, però els vivies tu...
    El que importa és l'al·legoria de la superació amb el suport dels amics, molts d'ells nous, que, d'una manera o d'altra han volgut estar al teu costat.
    També la teva obsesió pel detall en descriure el teu ascens al Tibidabo amb el teu amic Robert: la figuera, l'aplicació dels teus coneixements geològics.
    Però el que mes importa és t'estas aixecant, encara que és una tasca difícil i tens molta gent al teu costat que et donarà una ma en aquesta camí difìcil que et toca fer a tu sol.
    Endavant, Humbert i compta amb el meu suport i amb el de tota la família, que, com tu saps, està incondicionalment al teu costat.
    Una forta abraçada del teu pare.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Papa,
      Les paraules queden curtes per expressar tot el que esteu fent per mi.
      Tot passa per alguna raó... et posaré un exemple: l'últim dia de l'any passat, em trobava molt trist perquè pensava: quin desastre de fi d'any passaré tot sòl (acostumat a passar-lo acompanyat amb molta gent i xirinola), però vaig reaccionar!, vaig pensar de tot cor: aquest serà el cap d'any més meravellos de la meva vida, perquè el passaré amb les dos persones que estimo i m'estimen més: els meus pares. Us ho vaig dir la mateixa nit, mentre brindàvem i ara ho vull recordar-ho públicament.
      Gràcies per tot el que esteu fent. Estar al costat vostre, poder abraçar-vos cada día, es un regal que m'ha donat la vida que no el penso desaprofitar... pot ser demà es massa tard.
      Una forta abraçada!

      Eliminar
  13. Una molt bonica metàfora, Humbert. Reflexió de vida. Endavant i amunt!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Eugènia,
      Moltes gràcies per llegir-te l'escrit, em consta que ho fas habitualment. I moltes gracies per les teves paraules.
      Al fons del mar hi ha molts vaixells enfonsats, però a la superfície n'hi han mil vegades més i més bonics.
      Una abraçada!

      Eliminar
  14. Quin vaixell tan bonic!, com els seus tripulants... una pèrdua molt gran!
    Amb tot el meu carinyo.
    Besitos.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Mama,
      Moltes gràcies per llegir-te l'escrit i animar-te a deixar un comentari.
      Sento profundament que el naufragi també anegués una part teva... però lo més important es que estem tots junts i units... i tos junts i units arribarem a port.
      Una forta abraçada!

      Eliminar
  15. Humbert, soy la del autocross. La recién llegada : )
    Ese dolor no es más que el despertar a la realidad. Vivías en la ilusión y se rompió. No llores, ríe. Rie porque ahora eres libre y conoces la realidad. Nacemos solos, vivimos solos y morimos solos. A lo máximo que se puede aspirar es a acompañar nuestras soledades. A vivir que son dos días!!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Martirio,
      La vida es como un "Autocross", da vueltas y vueltas: puede ser aburrido, doloroso, pero su esencia es que tiene que hacernos felices.
      En este blog no existen recien llegados, tan sólo nuevos amigos... ¡bienvenida!
      Espero verte por las playas de Cabo de Gata.

      Eliminar
  16. Hola Humbert!

    Soc nova en aquest bloc i aquest és el primer article que llegeixo i t'haig de dir que m'ha commogut i m’ha agradat molt. Poca gent és capaç de parlar del seus sentiments en públic i a més fer-ho amb tanta sensibilitat.

    Has relatat molt bé la metàfora de tornar a començar, què avui en dia a molts de nosaltres en ha tocar fer alguna vegada encara que potser no tant dura com la teva.
    Tenir la família i els amics al costat fa que tornar-hi sigui més fàcil i tenir tanta gent que et recolza t’ha d’esperonar per seguir endavant ja que no tothom l’ha té i diu molt de tu.

    I l’excursió m’ha agradat molt, començar arran de mar i acabar a la part més alta de Barcelona veient com va canviant el paisatge per acabar amb les millor vistes de la ciutat. Me l’apunto!

    Molts ànims i sempre amunt!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Marta,

      Primer que res agrair-te que t'hagis fet seguidora del blog i m'hagis regalat tan afectuós comentari d'aquest (per a mi) especial escrit. M'afalaguen les teves paraules...

      Quan vulguis podem fer tota la ruta, em farà molta il·lusió que m'hi acompanyis. A tots ens toca, alguna vegada, començar de zero... vols que ho fem plegats des de la Barceloneta? :-)

      Espero que vagis seguint els escrits mensuals (el pròxim és de geologia) i que vagis recuperant tots els antics (pots consultar l'índex). Si te'ls mires comenta'ls, així sabré que te l'has mirat! ;-)

      Petons i fins aviat!!!

      Eliminar
  17. Em centraré en comentar la primera part del post. Aquesta metàfora tan plena de emotivitat i dramatisme crec sincerament que l'escrius perquè dins de tu ho has viscut així, ets plenament sincer i això és realment el més important. Dono molt de valor a l'honestedat, encara que pareix, pel que es veu diàriament, que potser cotitza a la baixa.
    Una vegada superat el dolor i el patiment arriba el moment de mirar endavant i tu ho estàs fent de manera valenta i decidida. Et felicito per aquesta actitud i per com has portat tot aquest procés tan inesperat com trist.
    Una abraçada molt forta!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. David,
      Moltes gràcies per les teves esperades paraules amic David. Em feia molta il·lusió compartir aquest sentiment amb tu i llegir la teva sempre valorada opinió.
      Avui, gairebé un mes després de la publicació, em sento alliberat del tot... amb capacitat d'estimar i perdonar. Això em fa sentir feliç i esperançat.
      Gràcies pel teu suport i paciència durant tot el procés, gràcies per agafar el rems quan els meus braços defallien.
      Una forta abraçada!

      Eliminar
  18. Bones,Humbert!Que xulo!!!Magnífic article de la nostra excursió semi urbana,des d'aquí animo tots els barcelonins i tambè vinguts de fora(com jo)a fer la rutas,si pot ser sencera,que val la pena.
    Em poses a moltes fotos i jo no soc gens fotogènic,però t'ha quedat molt be,amb l'únic garrofer de Barcelona,ja ja ja.
    Demà fem nosoaltres una sortida,si no tens castellers vine!!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Robert,
      Com que no ets fotogènic?, es clar que sí, home... :-)
      Va ser una excursió genial com totes les que fem.
      Gràcies per invitar a tothom (barcelonins o forasters) a que la faci.
      Diumenge vaig tenir castells (Diada al barri de la Trinitat de Barcelona), queda pendent una excursió properament.
      Una abraçada!

      Eliminar