sábado, 5 de enero de 2013

VisMor. Joyas de Autor

Como recordaréis, en el último artículo de Las Piedras de la Ágora, hablamos sobre reciclaje. Pues bien, en esta ocasión, trataremos sobre arte y, más concretamente, sobre “arte reciclado”.

Como sabéis, soy un enamorado del arte… me gusta sentirlo en primera persona, analizarlo con la libertad que me da ser un simple espectador de mente crítica; aprendiendo, siempre que puedo, de la mano del creador de la obra o de entendidos de ella. Como sabéis, soy un gran admirador de la trayectoria profesional del artista barcelonés: Jordi Pascual Morant.

Jordi Pascual Morant trabajando en su taller (foto de Susu & Don) 
Jordi hace más de 40 años que se dedica a este bello oficio de engendrar con las manos sus ideas, de dejar florecer su ingenio dando frutos de inusitada magnificencia, de elaborar obras que no dejan de sorprender a los privilegiados ojos que las contemplan… Pues bien, si un material conoce este artífice, un material que ha experimentado a lo largo de su trayectoria, este es: la resina de poliéster.

Al principio del escrito dije que hablaría de “arte reciclado”… bien, me explico: Cuando Jordi Pascual Morant crea sus obras, la resina que le va sobrando de su trabajo la guarda dentro de algún recipiente. Estos restos de poliéster (pigmentados o no) van solidificando dentro del frasco formando capas de diferentes colores y grosores. Pues bien, la gran mayoría de estos potes usados en su trayectoria artística, nunca fueron desechados… Jordi siempre pensó que, algún día, podrían serle de utilidad.

¡Y ese día llegó al fin! Una fantástica idea, de hecho… una forma muy digna para poder "reciclar" a estos gran reserva de su obra… una idea que le vino, conjuntamente, con la sensibilidad y gusto por la estética de Àngels A. Viscarolasaga.

Àngels y Jordi posando frente una sublime "Nebulosa" (foto de Susu & Don)
Jordi y Àngels, a partir de esos silenciosos restos de resina olvidados, como si de piedras preciosas en bruto se tratasen, empiezan a elaborarlos -¡mimarlos!, diría yo- convirtiéndolos en joyas de poliéster exclusivas y personales de una belleza seductora fascinante... Un proyecto común llamado: VisMor.

Viscarolasaga + Morant = VisMor (foto de Susu & Don)
Nos podríamos preguntar: ¿Cómo de unos apelmazados restos de poliéster, se pueden crear unas joyas tan nobles y fulgurantes? Bien, vayamos paso a paso:

Proceso de elaboración de la bisutería en poliéster de VisMor.

El proceso de trabajo que sigue VisMor para elaborar sus exclusivos adornos es largo y laborioso. En primer lugar comienzan por desmoldar el bloque de poliéster de su envase original. La forma obtenida, externamente, no tiene porque rebelar como se disponen las capas que la constituyen.

En la siguiente imagen podemos ver tres ejemplos a modo de secuencia temporal: A la izquierda tenemos un frasco original que contiene los restos de poliéster vertidos por Jordi; al centro vemos el “mazacote” desmoldado (con una superficie de textura homogénea) y, a la derecha, una muestra cortada longitudinalmente, donde ya podemos apreciar los diferentes estratos de su interior.

Poliéster dentro del envase, poliéster desmoldado y poliéster cortado
El proceso continúa con el cortado de los moldes para desmenuzarlos. El ojo intuitivo del artista, a partir de como se distribuyen las capas de poliéster en su interior, corta con el ángulo y la forma que considera más apropiado para lograr obtener una pieza única para el tipo de bisutería a la que va ser destinada (anillo, collar, pulsera…). Este desmenuzamiento se realiza mediante una sierra de calar eléctrica.

Piezas de poliéster cortadas (foto de Susu & Don)
Con los fragmentos cortados comienza el proceso de limado. Mediante una lima mecánica, VisMor esculpe la forma deseada que quiere obtener de cada pieza en particular.

Limando una pieza cortada (foto de Susu & Don)
Si a la pieza que están trabajando se le tiene que aplicar alguna perforación (como en los anillos monobloque o pasadores de collares o pulseras) este es el momento que utilizan el taladro eléctrico.

Hasta este punto, como podemos ver en las anteriores imágenes, las piezas de poliéster muestran una superficie mate y rugosa… para embellecerla se debe pulir. El proceso de pulido se realiza, en primer lugar, con una lija mecánica (como veíamos usar a Jordi en la primera foto del artículo); en segundo lugar se lija al agua con diferentes grosores de papel de lija y, por último, se friccionan los fragmentos con pasta de pulir.

Puliendo con papel de lija al agua (foto de Susu & Don)
Cuando el poliéster está pulido ya esta listo para el montaje. Para hacerlo se utilizan los complementos de mejor calidad que ofrece el mercado de la bisutería: piezas escogidas, con mucho gusto por VisMor, para que se adapten de forma personalizada a cada una de sus joyas.

Àngels montando una pulsera (foto de Susu & Don)
Para poder apreciar como quedan terminadas las Joyas de Autor de VisMor y admirarlo de una forma sugestiva junto a sus dos creadores… que mejor que hacerlo con el siguiente video promocional:


Las imágenes de este video (al igual que la mayoría que aparecen en este artículo) han sido realizadas por Susana Saumell y Oscar Domench (Susu & Don). Quiero agradecerles públicamente la cesión de las fotos a este blog para poder vestir, como se merece, este escrito.

VisMor ha tenido una aceptación del público excelente: prácticamente agotaron sus existencias durante la presentación de su colección en la Sala Mezanina de Barcelona, el noviembre pasado. Jordi y Àngels ya están trabajando en sus nuevos diseños… Para ver el catálogo actualizado de su producción, clicad en el siguiente enlace:


¿Y que podría decir yo? Un apasionado de las “piedras”, geólogo de profesión y gran amante de la mineralogía (podéis leer mi artículo sobre clasificación de minerales). Pues puedo decir que, en la naturaleza, no encontraremos materiales que cristalicen con las formas caprichosas, coloristas y vistosas como lo hace el poliéster de Jordi... Si a esto le sumamos el exquisito trabajo de orfebrería realizado por VisMor, obtenemos una alhaja que constituye una pieza única e irrepetible cargada de encanto, sensibilidad y alternativa belleza.

Anillo monobloque de mi mujer
Quienes tenemos el gusto de ser seguidores de la obra de Jordi Pascual Morant, tener una de estas pequeñas obras de poliéster es poseer una esquirla de sus Esculturas, un rastro de sus Trazados, un destello de sus Retratos, un fragmento mural de sus Levantinas, una brizna de polvo estelar de sus Nebulosas... Mirar una de estas pequeñas joyas es vislumbrar el reflejo de un mudo testigo de su fondo de armario artístico.

¡Muchas felicidades Àngels y Jordi! ¡Muchas felicidades VisMor!

20 comentarios:

  1. Humbert, primer que res, deixa'm felicitar a l'Àngels i Jordi per aquest gran èxit que estan tenint amb aquestes petites obres d'art!!
    I ara t'he de felicitar a tu, perquè un cop més, has fet un article preciós, amb molta ilusió, i orgull de poder mostrar a la gent el teu gust per l'art i la teva amistat amb Jordi!
    Felicitats a tots tres!!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Marga,
      Moltes gràcies a tu per llegir-te l'escrit, col·laborar (fins i tot fent de model posant la teva mà, jejeje) i, sobretot, deixar com sempre el teu fidel comentari.
      Ja tenim 2 grans obres de Jordi a casa y ara, poc a poc, també anirem adquirint petites joies de VisMor.
      Un peto!

      Eliminar
  2. Hola Humbert!

    El teu article m’ha suggerit una nova idea de regal que li he de dir a l’Àngel per a pròximes celebracions.
    M’agraden molt les peces que sorgeixen d’aquestes resines de polièster, i és tota una aventura veure el procés de transformació d’aquestes joies en brut a bijuteria única i molt original.
    Moltes felicitats als creadors i moltes gràcies a tu per aquest nou post tan interessant com sempre!

    Ens veiem diumenge!

    Salo

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Hola Salo!
      No saps la il·lusió que em fa veure comentaris com el teu.
      M'alegro a ver estat d'utilitat per a donar a conèixer a VisMor, ja que penso es un projecte molt interessant.
      Si Àngel o tu voleu alguna d'aquestes joies alternatives podeu posar-vos en contacte amb Marga o amb mi i us assessorarem sense compromís... :-)
      Cuidat, recuperat i descansa que diumenge xalarem!!!
      Un petó ben fort i records!!

      Eliminar
  3. Amic, Humbert,
    t'agraïm molt, l'Àngels i jo, aquest article tant generós d'elogis cap aquest projecte, VisMor.
    Espero que tinguem la continuïtat necesària per satisfer les expectatives que tanta gent està tenint amb nosaltres.
    El que de moment hem fet ja te la seva importància, per la creativitat que hem desenvolupat amb aquest joc de composicions i formes coloristes per lluir al cos.
    Com sempre, valoro molt la teva capacitat per transmetre la passió que sents per l'art mitjançant els teus escrits.
    Ja estic impacient per conèixer el proper article.
    Una abraçada.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Jordi,
      Gràcies a tu per deixar-me ser part dels teus projectes artístics, gracies per la teva amistat!
      Penso que VisMor es un complement ideal a la teva carrera, pots seguir creant (tot i tenir menys temps) i treballar en una cosa que t'agrada i agrada molt a tothom.
      Moltes gràcies per les paraules càlides que tens cap als meus escrits i la meva manera de interpretar l'art.
      Ens veiem aviat!, records a l'Àngels!
      Una abraçada!!

      Eliminar
  4. Increible tu post me ha encantado especialmente porque como bien sabes adoro el arte y la moda al igual que el reciclaje siempre suelo usar cosas y reutilizarlas
    disculpa por haber tardado tanto en escribir
    muchos besos y enhorabuena por esta magnifica entrada !

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. María,
      ¡Muchas gracias a ti por acordarte de leer mi artículo!, sabiendo, como sé que estàs últimamente, muy atareada preparando tu próxima colección. Ya estamos ansiosos por verla... de momento los modelos que he visto són preciosos. ¡Felicidades!
      Como te dije, el próximo escrito de arte de este blog lo dedicaré a tu increible carrera dedicada completamente al diseño y moda.
      ¡Un beso muy fuerte María!

      Eliminar
  5. Hola Humbert!!

    Com sempre dir-te que m'agrada llegir cada mes el teu article.
    Trobo que este article em recorda quan jo treballava a la INDO, per fer les ulleres ens arribaven uns blocs de acetat molt semblants a les resines de poliester, no se si parlo del mateix material però s'apareix bastant.Quan se feia el molde de una gafa que el acetat era bicolor també utilitzàvem taladros i una abrillantador per fer-les la forma..... molt curiós. Les dos feines ulleres i joies tenen un procés molt bonic d'elaborar.

    Fins al pròxim Humbert!!!!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Maite i Dioni,
      Com sempre, moltíssimes gràcies per llegir-te l'article i deixar-hi un comentari.
      A més, m'ha agradat molt l'aportació que has fet de la teva experiència de INDO i els motlles d'acetat que fèieu servir. Penso que té bastant a veure, sobretot pel que expliques del procés d'elaboració.
      Una forta abraçada per tu i Dioni!!

      Eliminar
  6. Hola Humbert!

    Primer que res, m'agradaria felicitar als autors de VisMor, la idea és molt original i queden unes joies d'autor molt elegants.

    I també felicitar-te a tu, Humbert, perquè amb el teu blog cada mes aprenem coses noves! Per cert, ja tinc ganes de fer l'excursió que tenim prevista per més avant i participar d'aquest blog tan interessant.

    Moltes gràcies per tot i una forta abraçada a tu i Marga!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Àngel,
      Moltes gràcies a tu per llegir-te aquest escrit i deixar-hi un comentari. També faig extensiu l'agraïment del Jordi i l'Àngels per les teves paraules envers el seu treball.
      I sí, ja tinc ganes de fer l'excursió al Port i que siguis protagonista d'aquest, també, blog teu...
      Una forta abraçada i records!!

      Eliminar
  7. Hola Humbert. Acabo de llegir l'article sobre les composicions meravelloses que fan els teus amics Jordi i Àngels, a partir dels residus de resina de poliester. M'ha agradat moltíssim tot el procés que segueixen per elaborar aquestes "joies VISMOR". Com, a partir del "mazacote" , tallat longitudinalment, aconsegueixen aquestes pedres acolorides que donen un toc d'elegància a la seva obra. No els conec, però felicita'ls de la meva part.
    Com a mestra al llarg de molts anys de la meva vida, bé ho sap Marga, que m'han agradat molt les manualitats. Però amb la creació d'aquestes "joies VISMOR" he gaudit de contemplar la creativitat de Jordi i Àngels. També et felicito Humbert per haver-nos obsequiat amb aquest un nou article, el qual has sabut trasmetre'l perfectament pel seu contingut i per la seva forma. Felicitats a tots tres!
    Una abraçada.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Apreciada Maria Joana,
      Moltes gràcies, com cada mes, per tenir la deferència de llegir-se l'escrit i deixar-hi un comentari.
      Com a persona sensible i gran amant de l'art i l'artesania, la seva opinió és molt interessant.
      Faig extensiu l'agraïment de part del Jordi i l'Àngels.
      Una abraçada i fins aviat!

      Eliminar
  8. HOLA HUMBERT,
    ME HA GUSTADO MUCHO LA BISUTERIA
    ES INCREIBLE LO QUE SE PUEDE HACER CON PRODUCTOS RECICLADOS
    Y MUCHAS FELICIDADES PARA ANGELS Y JORDI POR SU TRABAJO,
    Y A TI POR TU ARTICULO
    MUCHOS BESOS DESDE SAN JOSÉ PARA TODOS

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Mary,
      Que ilusión me ha hecho tu comentario. Gracias por leerte el artículo y dejar tu preciada opinión.
      Valoro mucho tus palabras, palabras que vienen de una artista como tu, palabras que vienen de unas manos capaces de hacer esas bellezas de punto.
      Ya tenemos ganas de volver a San José, ya tenemos ganas de verte.
      Un beso y recuerdos a Fina!

      Eliminar
  9. Bones,Humbert!
    Aquest paiu es tot un artista.Amb poliéste!Mai hauria imaginat que algú podria fer escultures,anells i molt ms amb poliéster,substància totalment sintètica però que,pel que he vist,dóna per a molt.La foto de l'Àngels i ell es magnífica.
    Ja se que es d'hora,pero he de treure temps per llegir-te,que sempre es un plaer,tot i que el meu cervellet es 100% científic i no entèn d'art:o m'agrada o no,pero no se analitzar les obres d'art,una cosa que es genuïnament humana.No se si un ximpancé pot treballar el polièster,bè,no pot,era una broma.
    Ara vaig a rentar-me una mica i a les 9h al cole de nou.
    En fi,cuida't molt.Ens veiem a la tarda amb el del rciclarge.
    Salut i peles!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Robert,
      ¿Com va el "cole", com dius tu?
      Primer que res moltes gràcies per llegir-te els meus articles i deixar-hi un comentari.
      Home!, és pot ser un científic integre i amant de les velles arts. Penso que es important tenir els 2 hemisferis cerebrals compensats.
      Faig extensiu l'agraïment de les teves simpàtiques paraules, de part de l'Àngel i del Jordi.
      Una abraçada i fins aviat!

      Eliminar
  10. Humberto Sanz García14 de febrero de 2013, 10:42

    Estimat Humbert, com quasi sempre trigo una mica massa en contestar el teu blog, quen quasi s'ha esgotat el temps "hàbil". Ho sento especialment per l'amic Jordi i també per Àngels, encara que no la conegui, perquè qualsevol amic d'un amic mes és també el meu amic.
    M'ha agradat molt el treball artístic de Jordi i Àngels. El del Jordi ja el coneixia i és el treball d'un artista que cerca nous camins i sobretot, és el treball d'un humanista, que reflecteix la realitat tenint en compte altres circumstàncies que les purament artístiques. El d'Àngels amb la confecció de les joies, el trobo magnífic. Moltes felicitats, Àngels i Jordi, per les petites obres (en tamany) que ens heu ofert i pel material emprat per fer-les.
    I a tu, Humbert, gràcies per compartir, no només les obres sinó també els bons amics que tens.
    Una forta abraçada

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Estimat pare,
      Els teus comentaris sempre son un toc de qualitat i referent d'opinió per aquest blog també teu.
      No et preocupis per la demora, al contrari!, últimament has tingut algun viatge i sé que l'ordinador no t'ha anat molt bé...
      Ahir, parlant amb el Jordi, ja li vaig fer saber que havies escrit aquestes paraules cap el treball de VisMor. Faig extensiu el seu agraïment i el de l'Àngels.
      Bé, gràcies de nou i una forta abraçada.

      Eliminar